Project Description

The first phase of the marketing competition brought HDR late to the table.  A small team of three threw ourselves at the challenge and worked night and day to catch up.

A relatively thin footprint was achieved by taking much of the supply space and sandwiching it between two bed floors

Hospitals by nature function best with certain bed counts per floor and minimized staff travel distance.  This typically leads to racetrack layouts in shorter buildings.  With our first concept we stretched the usually squat building and strove to go vertical and thin.

To achieve this, much of the items normally housed on each bed floor were sandwiched between floors.  The argument was that lifts could supply up and down two floors and still maintain efficiency.  Housing four floors worth of supplies in one location also led to easier maintenance.

The tall thin (for a hospital bed floor) structure would have topped out over the previous tallest hospital by almost 60 meters.

The concept was good enough to get us invited to the design competition, but the bed count was then reduced by 300.  Lowing the count that much forced us to abandon any hope of such lofty heights and new goals had to be set.